Tuesday, 22 December 2015

Hantaran

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم صل على محمد وال محمد

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Disember 2015 hampir menuju ke penghujung.

Cuti sekolah juga menuju ke penghujung juga.

Di musim-musim cuti sekolah inilah, ramai yang melangsungkan pertunangan, perkahwinan, berkhatan dan pelbagai majlis lagi.

Bercakap tentang pertunangan dan perkahwinan, tak lepas dari hantaran.

Bermacam-macam rekaan hantaran yang menarik dapat dilihat dengan pelbagai kreativiti masing-masing.

Dari barangan yang mahal hinggalah ke barangan yang ringkas dengan pelbagai hiasan yang menarik.

Antara produk laris di Hayyanarz Bakery adalah Hayyanarz Bahulu Ikan Besar yang boleh dibuat hantaran pertunangan mahupun hantaran perkahwinan.

Kat sini, saya kongsi sekeping gambar Hayyanarz Bahulu Ikan Besar dan Ikan Emas yang telah dibuat hantaran oleh salah seorang pelanggan Hayyanarz Bakery.

Pada masa yang sama, kami di Hayyanarz Bakery mengucapkan selamat bertunang.

Hayyanarz Bahulu Ikan Besar dan Ikan Emas ini dibuat dengan menggunakan tepung gandum, telur ayam gred A dan gula secukup rasa serta dibakar pada suhu yang secukupnya.

Selain itu, bahulu ini diadun dengan menggunakan pelbagai perasa iaitu biasa, strawberry, pandan dan cappucino.

Jadi pada masa yang sama, ikan akan nampak dalam pelbagai warna.

Bagi yang berkeinginan untuk menempah Hayyanarz Bahulu Ikan Besar ini, boleh hubungi Puan Suraya di:

● 017-462 0775 / 019-246 3100

Dijemput tuan-tuan dan puan-puan untuk melawat, like dan share kami di www.facebook.com/hayyanarzbakery.

Sama-samalah kita menyokong #muslimproduct #halal.

Wassalam

Monday, 14 December 2015

Tapai pulut

بسم الله الر حمن الر حيم

اللهم صل على محمد وال محمد

السلام عليكم ورحمةالله وبركاته

Alhamdulillah, selesai majlis kenduri kesyukuran sempena berkhatan 2 orang anak lelaki saya kelmarin.

Pertama-tama kali, saya nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada saudara-mara, jiran-jiran, kawan-kawan dan customer Hayyanarz Bakery yang turut hadir memeriahkan majlis.

Antara menu yang dihidangkan kelmarin adalah nasi, ayam masak ros, gulai ikan nyok-nyok dan ulam-ulaman seperti jantung pisang, ulam raja dan timun.

Dessert pula terdiri daripada rojak, kuih-muih seperti pulut sekaya, agar-agar, kuih lapis, bengkang dan tapai pulut susu.

Bercakap mengenai tapai pulut susu ni, memang sedap dan manis tapai ni. Pulutnya menggunakan beras pulut susu dari Thailand.

Dan mendapat banyak pujian dari pengunjung yang berkesempatan menikmatinya.

Tambahan pula keadaan cuaca di Perlis sekarang ni yang agak panas, kena pula tapai, perghhhh.....!!!!!

Tak sedar, sebungkus demi sebungkus...

InshaAllah di lain kali, diberi rezeki oleh Allah Taala, kita buat lain majlis makan-makan ni...kita sediakan lagi tapai ni....

Jumpa lagi next posting...

Wassalam

Hasmizal / Suraya
Hayyanarz Bakery
FB : Hayyanarz Bakery
Twitter: @hayyanarzbakery
Instagram: @hayyanarz
Blog: hayyanarzbakery.blogspot.com

Friday, 11 December 2015

Buku Harian Baim, Kenapa Dengan Baim?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan sahabat Baginda.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami, dosa-dosa ibubapa kami, guru-guru kami, keluarga kami dan semua muslimin dan muslimat di mana jua berada.

Ya Allah, limpahkanlah kepada kami rezeki yang melimpah-ruah, tubuh badan yang sihat....tambahkanlah ilmu kami, permudahkanlah urusan kami...sesungguhnya Kau lah yang Maha Penyayang Lagi Maha Pengasih.

Ya Allah, kami bersyukur atas segala nikmat yang Engkau telah berikan kepada kami selama ini.

Ya Allah, selamatkanlah saudara-saudara kami di Syria, Palestin dan di mana jua berada dari perbuatan khianat puak musyrikin.

Buku Harian Baim?

Kenapa dengan buku harian Baim? Siapa Baim tu?

Bukan sesiapa pun....saja jer, salah satu drama sinetron yang ditayangkan kat tv.

Sambil-sambil nonton drama Buku Harian Baim, ditemani secangkir kopi, di luar rumah hujan turun bercurahan....siap tempahan Hayyanarz Bahulu yang #sedap #lembut #gebu untuk doorgift kenduri.

Tempahan terdiri dari Hayyanarz Bahulu Cermai, Ikan Besar dan Ikan Emas.

Nak tempah?

Jika merancang untuk buat kenduri ke, untuk kudapan petang-petang sambil nonton drama sinetron ke, untuk jamuan ke, doorgift ke atau apa-apa saja, tempahan boleh dibuat dengan menghubungi:

Puan Suraya: 017-4620775 / 019-2463100

Drama Baim pun dah tamat...jom bersiap ke masjid pulak..maghrib dah dekat...

Wassalam

Tuesday, 8 December 2015

Bahulu Mini

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan sahabat Baginda.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami, dosa-dosa ibubapa kami, guru-guru kami, keluarga kami dan sekalian muslimin dan muslimat di mana jua berada.

Ya Allah, limpahkanlah rezeki yang melimpah-ruah kepada kami, tambahkanlah ilmu kami, sihatkanlah tubuh badan kami, permudahkanlah urusan kami dan jauhi kami dari azab seksa kubur dan api neraka.

Ya Allah, selamatkanlah saudara-saudara kami di Palestin, Syria dan di mana jua berada dari perbuatan khianat puak-puak musyrikin.

Alhamdulillah atas segala nikmat yang telah Allah SWT berikan selama ini.

Pada hari ini, saya ingin memperkenalkan lagi satu produk keluaran dan edaran Hayyanarz Bakery iaitu HAYYANARZ BAHULU MINI.

Hayyanarz Bahulu Mini berbentuk bahulu cermai dan bersaiz kecil lagi comel.

Hayyanarz Bahulu Mini diadun dengan tepung gandum, telur ayam gred A yang dibasuh dan gula secukup rasa, dibakar pada suhu dan masa yang secukupnya menghasilkan Hayyanarz Bahulu Mini #sedap, #gebu dan #lembut.

Menjadi kesukaan ramai terutama kanak-kanak mahupun golongan dewasa.

Hayyanarz Bahulu Mini amat sesuai dijadikan hidangan petang, jamuan pelbagai majlis, buah tangan, doorgift dan bermacam-macam lagi.

Produk-produk lain keluaran dan edaran Hayyanarz Bakery boleh dilihat di muka hadapan blog ini dan juga di Facebook page kami di www.facebook.com/hayyanarzbakery.

Sila lawat, like dan share facebook page kami.

Untuk pertanyaan dan tempahan, tuan-tuan dan puan-puan boleh hubungi:

Pn Suraya: 017-4620775 / 019-2463100

Sokonglah #muslimproduct #halal #malaysianfoods #kuihtradisional

Monday, 7 December 2015

Meniti Usia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat baginda.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami, ibubapa kami, guru-guru kami, keluarga dan para muslimin dan muslimat di mana sahaja berada.

Ya Allah, selamatkanlah saudara-saudara kami di Palestin, Syria dan di mana jua berada dari perbuatan khianat kaum musyrikin.

Ya Allah, lindungilah bumi Malaysia dari bala bencana.

Ya Allah, limpahkan kepada kami rezeki yang melimpah-ruah, tubuh badan yang sihat, keluarga yang bahagia dan kami bersyukur dengan segala nikmat yang telah dikurniakan oleh-Mu, ya Allah.

Sekejap sahaja masa berlalu. Teramat benar ingatan Allah SWT di dalam Al-Quran.

"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar" (Surah Al-Asr 1-3)

Dulu, kecil-kecil ditimang-timang, kemudian masuk Pusat Asuhan Tadika, belajar di sekolah dan sekarang dah sampai masa untuk berkhatan.

"Bius tu macam mana, Ibu?" Itulah soalan pertama yang ditanya Adik Iman ketika berada di dalam kereta dalam perjalanan ke Putra Medical Centre (PMC), Alor Setar.

"Ubat bagi tidur, Adik. Jadi waktu khatan tu Adik dengan Bangcik tidurlah. Taklah rasa sakit". Terang saya bagi menyedapkan hati Adik dan Bangcik.

Hampir jam 8.15 pagi, kami selamat sampai PMC, parkirkan kereta dan terus menuju ke kaunter pendaftaran.

Kadar berkhatan di PMC pada kali ni berharga RM850 seorang untuk bius sepenuhnya.

Kemudiannya, Bangcik dan Adik ditempatkan di Wad Tingkat 6. Waktu ni sudah dapat lihat Adik dan Bangcik dalam keadaan agak cuak dan bimbang.

Selepas tukar baju, lebih kurang jam 10 pagi, Adik dan Bangcik dimasukkan ke dalam dewan bedah.

Sangkaan pertama, Bangcik yang akan alirkan airmata, namun terbalik pula. Bangcik masih boleh tersenyum berbanding Adik yang mengalir airmatanya semasa dibawa masuk ke dewan bedah.

Alhamdulillah, selepas sejam Bangcik selesai dikhatankan dan Adik sejam selepas Bangcik.

Ketika keluar dari dewan bedah, kedua-dua Bangcik dan Adik tersenyum seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Jam 3 petang, Adik dan Bangcik dibenarkan keluar dari wad untuk balik ke rumah.

Terima kasih kepada semua petugas PMC dan Dr Syed Junaidy yang bertanggungjawab mengkhatankan Bangcik dan Adik.

Terima kasih juga diucapkan kepada Cik Pah yang turut hadir menunggu Adik dan Bangcik.

InshaAllah, minggu depan kami sekeluarga akan adakan sedikit kenduri kesyukuran sempena Bangcik dan Adik berkhatan.

Dikesempatan ini juga saya menjemput para pembaca untuk melawat, like dan share facebook page Hayyanarz Bakery di www.facebook.com/hayyanarzbakery dan melihat beberapa produk Hayyanarz Bakery antaranya Hayyanarz Bahulu, susu kambing Mylo, Hayyanarz Kek Coklat Moist dan Hayyanarz Semperit.

Sama-samalah kita menyokong #muslimproduct #halal #malaysianfoods #malaysianproduct #kuihtradisional

Saturday, 5 December 2015

Pasaraya AMS Mutiara Sdn Bhd

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat Baginda.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami, ibubapa, guru-guru, keluarga kami dan sekalian para muslimin dan muslimat di mana jua berada.

Ya Allah, selamatkan saudara-saudara kami di Palestin, Syria dan di mana jua berada dari perbuatan zalim puak musyrikin.

Ya Allah, lindungilah bumi Malaysia dari bala bencana. Aman dan makmurkanlah bumi Malaysia ini.

Ya Allah, limpahkan kepada kami rezeki yang melimpah-ruah, tubuh badan yang sihat, keluarga yang bahagia dan kami bersyukur dengan segala nikmat yang telah Engkau kurniakan selama ini.

Amin....

Alhamdulillah...

Di hari yang indah ini, saya ingin memperkenalkan sebuah lagi rakan niaga Hayyanarz Bakery iaitu Pasaraya AMS Mutiara Sdn Bhd.

Pasaraya AMS Mutiara Sdn Bhd, salah sebuah pasaraya yang sedang meningkat maju letaknya di Taman Sena, Kangar, Perlis.

Lokasinya amat strategik, berdekatan dengan Klinik Dr Wan Balkis, salah sebuah pasaraya yang membekalkan pelbagai barangan keperluan harian kepada ramai penduduk Taman Sena, Taman Sena Indah, Taman Guru dan kawasan sekitar.

Terima kasih diucapkan kepada pihak pengurusan Pasaraya AMS Mutiara Sdn Bhd yang banyak membantu memasarkan Hayyanarz Bahulu.

Semoga Pasaraya AMS Mutiara Sdn Bhd akan terus maju dan berjaya.

Sama-samalah kita menyokong perniagaan bumiputera muslim.

Thursday, 3 December 2015

Setapak Melangkah Lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat Baginda

Ya Allah ampunilah dosa-dosa kami, ibubapa kami, guru-guru kami, kaum keluarga dan para muslimin dan muslimat di mana sahaja berada.

Ya Allah, selamatkanlah saudara-saudara kami di Palestin, Syria dan di mana jua berada dari perbuatan khianat kaum musyrikin.

Ya Allah, lindungilah bumi Malaysia dari segala bala bencana.

Ya Allah, limpahkanlah kepada kami rezeki yang melimpah-ruah, tubuh badan yang sihat, keluarga yang bahagia dan kami bersyukur dengan segala nikmat yang telah dikurniakan oleh-Mu Ya Allah.

Alhamdulillah, syukur atas rezeki Allah, Hayyanarz Bakery bergerak setapak lagi. Diberi rezeki oleh Allah SAW untuk meletakkan papan tanda tepi jalan sebagai salah satu media iklan untuk orang ramai mengetahui kewujudan Hayyanarz Bakery disamping beberapa media iklan lain yang diusahakan antaranya Fb Ads, Facebook, Instagram, Twitter dan flyers.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi yang telah memudahkan Hayyanarz Bakery memasarkan produk Hayyanarz Bahulu yang kini telah berada di 9 buah kedai sekitar Perlis.

Para pelanggan boleh dapatkan Hayyanarz Bahulu di:

Kangar
1. Mama Nory Bakery
2. Rislah Bakery
3. Pasaraya Hafifah
4. Agrobazaar Rakyat 1Malaysia
5. Pasaraya AMS Mutiara

Seriab
1. Agrobazaar Kedai Rakyat

Kuala Perlis
1. Pasaraya Seri Utama Kuala Perlis

Arau
1. Kedai Runcit Aida Rabani

Pasang Besar
1. Pasaraya Titi Tinggi, UniCiti Alam

InshaAllah, Hayyanarz Bakery akan melebarkan sayap ke Jitra , Changlun dan Alor Setar pula tak lama lagi.

Selain itu, tempahan secara terus boleh juga dibuat dengan menghubungi Puan Suraya - 017-462 0775 / 019-246 3100

Antara barisan produk-produk Hayyanarz Bahulu adalah:
1. Bahulu biasa
2. Bahulu perisa
3. Bahulu inti
4. Bahulu kemboja
5. Bahulu marble
6. Bahulu ikan emas
7. Bahulu ikan biasa
8. Bahulu ikan besar

Selain dari bahulu, Hayyanarz Bakery juga memasarkan kuih samperit, kek choclate moist dan susu kambing Mylo.

Dijemput tuan-tuan dan puan-puan untuk singgah di www.facebook.com/hayyanarbakery untuk melihat produk kami selain dari menu utama blog Hayyanarz Bakery.

Terima kasih diucapkan kepada semua yang menyokong Hayyanarz Bakery semenjak penubuhannya.

Sokonglah #muslimproduct #halal #malaysianfoods #kuihtradisional

Wassalam

Wednesday, 2 December 2015

Bahulu Kemboja

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan para sahabat Baginda.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami, dosa-dosa ibubapa kami, guru-guru kami, keluarga kami dan sekalian muslimin dan muslimat di mana jua berada.

Ya Allah, limpahkanlah rezeki yang melimpah-ruah kepada kami, tambahkanlah ilmu kami, sihatkanlah tubuh badan kami, permudahkanlah urusan kami dan jauhi kami dari azab seksa kubur dan api neraka.

Ya Allah, selamatkanlah saudara-saudara kami di Palestin, Syria dan di mana jua berada dari perbuatan khianat puak-puak musyrikin.

Alhamdulillah atas segala nikmat yang telah Allah SWT berikan selama ini.

Di kesempatan ini, saya ingin memperkenalkan satu lagi produk keluaran dan edaran Hayyanarz Bakery.

Produk terbaharu dari Hayyanarz Bakery adalah HAYYANARZ BAHULU KEMBOJA.

Kenapa nama Kemboja? Asal bahulu ini dari Kemboja ke?

Dinamakan Kemboja adalah disebabkan bentuknya seakan-akan bunga kemboja. Yer ker? B-)

Hayyanarz Bahulu Kemboja dibuat dari adunan tepung gandum, telur ayam gred A dan gula secukup rasa.

Dibakar sempurna pada suhu yang secukupnya.

Hayyanarz Bahulu Kemboja amat sesuai untuk kudapan, dijadikan buah tangan, doorgift, menu kenduri dan sebagainya.

Barisan Hayyanarz Bahulu boleh dilihat di menu utama, page facebook Hayyanarz Bakery, twitter @hayyanarz dan instagram @hayyanarzbakery.

Untuk tempahan, boleh hubungi Puan Suraya di 017-4620775 / 019-2463100.

Sama-samalah kita menyokong produk muslim yang halal.